Det er en god idé at få de vigtigste ting på skrift - blot for en sikkerheds skyld, hvis tvivlen skulle opstå og uheldet være ude. Så er det godt for både dig og din håndværker at kunne se tilbage på det, I blev enige om. At få dokumentation handler lige så meget om at få afstemt forventninger, som om det juridiske.
Det vigtigste er naturligvis at blive enige om, hvad der skal laves. På den måde kan håndværkeren også give et bud på, hvad det skal koste, og hvor lang tid det tager at lave.
Skal håndværkeren bruge reservedele, som du selv har liggende? Skal farven på de dele, han bruger, være speciel, så det passer til din indretning? Er der omstændigheder ved din bolig, der gør, at der enten skal flyttes ting frem og tilbage for at få adgang? Skal der rengøres grundigt ved hvert besøg, hvis arbejdet strækker sig over flere dage? Nogle omstændigheder gør måske, at tidsforbruget eller prisen bliver en anden. Bliv enige og skriv de ting ned, som ikke er typiske, og som ikke giver sig selv.
Skal du have udført en opgave af en håndværker, skal I blive enige om, hvornår arbejdet påbegyndes, hvornår det pågår, og hvornår det afsluttes.
Hvis håndværkeren eksempelvis ikke har adgang til din bolig i perioder, hvor han troede, han kunne arbejde, får det naturligvis også betydning for, hvornår han kan blive færdig.
Når du skal blive enige med håndværkeren om prisen, er det vigtigt at vide, hvad den indeholder. Er det fast pris, delvis fast pris, timepris? Er materialer, kørsel og eventuel administration inkluderet?
Ved enkle opgaver kan håndværkeren sikkert give en helt fast pris, men ved større opgaver kan det være svært at tage højde for det hele. Du har måske en forventning om, at det er håndværkeren, der betaler for udforudsete udgifter i forbindelse med arbejdet? Bliv enige og skriv det ned, hvis ikke opgaven er ligetil.
Især ved opgaver af større karakter kræver det, at du og din håndværker snakkes ved undervejs. Skal du informeres, hvis tidsforbrug eller pris ændres væsentligt? Forventer du, at håndværkeren informerer undervejs om, hvordan arbejdet skrider frem? Er det muligt for håndværkeren at komme i kontakt med dig, hvis han eller hun skal afklare noget med dig? Er det acceptabelt, at du undervejs kan ændre mening om visse ting ved opgaven?
At informere hinanden er ikke en pligt, men en god idé når der er penge involveret. Bliv som minimum enige om, hvordan og hvornår I kan og skal kontaktes og skriv det ned.
Når der er tale om lidt større opgaver, bruger håndværkere ofte hinanden til forskellige dele af opgaven. Skal du have lavet nyt køkken? Så kan det involvere både både tømrer, elektriker og vvs-installatør. At håndværkere arbejder sammen, sparer dig ofte for at koordinere indsatsen mellem de forskellige.
Ligesom med den håndværker du selv engagerer, bør de øvrige samarbejdspartnere kende til dine ønsker og krav. Sørg for at beskrive forløbet jævnfør ovenstående punkter og skriv de vigtigste ting ned. Så er der klare linjer mellem dig og dine håndværkere, hvis uheldet skulle være ude.